Flessen pop maken

Alle poppen uit de voorstelling: "Oehoe ik wil naar Mama toe!" van AridaPoppenTheater zijn zelf gemaakte stokpoppen. Ze zijn gemaakt van plastic flessen, containers, yogurtbekers en plantenpotten. Als voorbeeld wordt hier uiteen gezet hoe 'Konijn' werd gemaakt.

   
Voor de basis heb ik een lege plastic fles met de gewenst vorm gebruikt. De ongewenste delen zijn er met eenstanleymes / afbreekmesje afgehaald.
Om de pop stevig te laten staan, werd er een laagje stenen / fijn grint onderin gedaan. Om dat op zijn plek te houden, heb ik de fles opgevuld met licht materiaal. In dit geval stukjes schuimrubber. Verpakkings"chips" of piepschuim korrels is natuurlijk ook mogelijk. Vervolgens zijn alle openingen (behalve die van de kop) met brede tape afgeplakt.

  

Uit schuimrubber (bv oude matras, zitkussen oid) een stuk af snijden en daarna in de juiste vorm knippen. Het afval kun je weer als vulsel gebruiken voor volgende pop. Ook kun je een kop maken van papiermache. Of maak gebruik van een oude poppenkast pop. Bij de nek een opening / snede maken waar de hals van de fles in gelijmd kan worden. Kop nog niet aan het lijf vast maken. Eerst zowel de kop als het lijf met watten beplakken (dit voorkomt het doorschijnen van de fles).

Rekbare stof om de kop en het lijf "boetseren" en vastnaaien (Houd bij de nek wat stof over).

  

De oren zijn even eens van schuimrubber gemaakt. Er is van stof een patroontje gemaakt en om de oren genaaid. Om de oren beweegbaar te maken zit er een stuk ijzerdraad in. Dit maakt dat je de oren in een bepaalde stand kunt houden. Naai de oren aan de kop. De kop kun je verder afmaken door een neus, mond, ogen, en snorharen aan te brengen. Ik heb hiervoor vilt en ander materiaal gebruikt wat ik bruikbaar vond.


Ga verder met het maken van armen en benen. Ook hiervoor heb ik een naaipatroon getekend. Armen en benen van stof genaaid en opgevuld met watten. Schuimrubber als vulling kan natuurlijk ook. Omdat ik graag beweegbare armen wilde hebben, is er ter hoogte van de schouders een gaatje in de fles gemaakt. Hierdoor heen met een lange naald een ijzerdraad van de ene naar de andere schouder gemaakt. Dit is een heel gepruts, maar het kan. Aan weerszijde van het lijf een arm, dmv een knoop bevestigd. Als dit klaar is kun je de kop aan het lijf naaien. De hals versieren met een leuk 'sjaaltje'.


Dan kunnen we Konijn zijn voeten geven. Ook deze zijn vast genaaid. Dan het geheel versieren naar eigen idee en inzicht.


De uilen zijn gemaakt van plastic containers, zonder extra kop. Beer heeft een hoofd van 2 yoghurtkuipjes. Kikker's lijf is een plastic bloempot op zijn kop, zijn kop 2 schijven schuimrubber, eerst allebei met stof bedekt en daarna aan de achterkant aan elkaar gezet.