Voorstellingen


Alle voorstellingen worden altijd op een binnen locatie gegeven.
In de voorstellingen maak ik gebruik van de verschillende speeltechnieken. Het verhaal wordt al spelend (soms acterend) verteld, waarbij het publiek een actieve rol heeft. Deze producties, die met sfeervolle muziek en effecten wordt ondersteund, worden in een professioneel en origineel decor gespeeld, waarin het grote prentenboek een centrale plaats inneemt. De voorstellingen zijn warme, sprookjesachtige en knusse voorstellingen voor de kleine mensen waarbij een intieme sfeer wordt op geroepen. De thema's zijn oa 'Zee' , eenzaamheid / vriendschap of het is een bewerking van een sprookje. Zowel de (meeste) handpoppen, het decor als alle attributen zijn met de hand in een attelier gemaakt. Al met al is er geen één voorstelling precies hetzelfde. Dat maakt het ook zo leuk om te mogen spelen.

* Alle voorstellingen worden vooraf gegaan met een introductie. Als verteller (met hoge hoed) en samen met mijn verhalenpaal zal ik in interactie met het publiek in het kort vertellen waar het verhaal dit keer over gaat. De meeste voorstellingen worden met iets lekkers afgesloten.
* Voor de meeste voorstellingen kan bij belangstelling gebruik gemaakt worden van een lesbrief.

Mocht je meer willen weten omtrent de mogelijkheden, eerder gespeelde poppentheater voorstellingen en / of alternatieven. Neem dan gerust contact met me op.


*Coco kan het!

Vandaag is een grote dag! Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?
Auteur: Loes Riphagen.

b* Kapitein Jan en het geheim van de zoute zee.

      

Een veel gespeelde voorstelling. Het is een verklarend nederlands sprookje over de zoute zee.
Kapitein Jan moet de zee weer op. Hij moet spekkies weg brengen. Saskia vindt het niet zo leuk als Jan de zee op moet. Ze vindt het gevaarlijk op zee en ze heeft liever dat Jan bij haar blijft. Als Jan in een storm terecht komt vergaat zijn schip met de lading spekkies. Hoei! Nu heeft hij niets meer! Geen boot, geen spekkies, alleen een wachtende Saskia. Gelukkig spoelt Jan op een eiland aan en ontmoet een Zeemeermin. Zij geeft Jan raad. En wat er dan gebeurt.............
Leeftijd: Vanaf ongeveer 3 jaar en voor iedereen die van sprookjes houdt.
Ook zeer geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking. De voorstelling is voor deze doelgroep inhoudelijk aangepast (Eenvoudige verhaallijn).
Duur:Ong 45 min.
Lesbrief: Mogelijk                                                                                
Bonodigde speelruimte: 4 bij 3 meter. In overleg aan te passen.
Wordt gespeelt op een binnen locatie. De voorstelling kan in herhaling gaan.
Afronding: Na de voorstelling worden (voor wie het mag hebben) natuurlijk spekkies gesnoept. Voor de andere kinderen is er een kleurplaat.
Aantal kinderen: Max. 50
Benodigdheden: stroomvoorziening, zitplaatsen


* "Oehoe ik wil naar mama toe!"

Impressie: Voorstelling "Oehoe.." Winter Wonderland 2013;

Een snoes van een uiltje valt al slapend uit zijn nest. Aai, daar ligt Uiltje dan. "Oehoe ik wil naar mama toe!' Vol goede moed helpt Eekhoorn hem zoeken. Weet hij wel de weg in het bos? Kent hij de dieren en hun geluiden wel? Dat valt niet mee...'Is dat je mama? Of die daar misschien?'. 'Nee ook niet!' piept Uiltje. Eekhoorn komt, ondanks de goede aanwijzingen van Uiltje, steeds met het verkeerde beest aanzetten. Allerlei dieren passeren de revue, ze lijken allemaal een klein beetje op mama uil. Maar helaas, mama is nog steeds kwijt! Het bos raakt in rep en roer en steeds meer dieren sluiten zich aan bij de zoektocht. Als mama uil gevonden wordt is het feest in het bos! En dit alles met een lekker koekje toe!

Thema: Peuter (vertel)voorstelling geïnspireerd door het Prentenboek van het Jaar 2012. Van de auteur: Chris Haughton. Een veel gespeelde voorstelling.

Leeftijd: peuters. Ook geschikt voor kleuters en mensen met een verstandelijke beperking.
Duur: 30/35 minuten. De voorstelling kan in herhaling gaan.
Benodigd Speelvlak: 3 x 3 meter, hoogte 2,75 m
Opbouwen: (met geluid): 0,5 uur, afbreken 0,5 uur
Afronding: Na de voorstelling wordt(voor wie het mag hebben) natuurlijk iets lekkers gedeeld en gesnoept. Voor de andere kinderen is er een kleurplaat.
Aantal kinderen: max 50
Mogelijkheid: Lesbrief
Opbouw- /afbouwtijd: 1,5 uur.
Prijs: Op aanvraag.
Benodigdheden: stroomvoorziening, zitplaatsen.


* Voorstelling 'Welterusten Kleine Beer'

'Donker, waar dan?' vroeg Grote Beer.
'Nou, overal,' zei Kleine Beer.

Kleine Beer kan niet slapen. Het is zo donker! Geduldig komt Grote Beer hem telkens weer geruststellen. Iedere keer brengt hij een groter lichtje mee en uiteindelijk haalt hij zelfs de maan voor Kleine Beeren alle fonkelende sterren.

Thema:
* Het is de verdienste van dit verhaal dat er geen griezeligheden aan te pas komen. Donker is gewoon donker en daartegen helpen licht en de vertrouwde aanwezigheid van een volwassene.

Leren slapen is voor kleine kinderen een hele opgave. Tenminste als dat moet gebeuren op het tijdstip dat je ouders voor je hebben uitgekozen, en dat is altijd te vroeg. De situatie is heel herkenbaar. Kleine Beer is de eigenwijze kleuter die volhoudt in zijn angst, durf of zotternij. Grote Beer weet daar echter bijzonder zacht en zorgzaam mee om te gaan. Hij verliest nooit zijn geduld, en gaat rustig mee in de voetstapjes van Kleine Beer. Is het beertje bang voor donker, dan haalt papa een steeds grotere lantaarn. Als ook dat niet helpt omdat de duisternis buiten angst inboezemt, neemt Grote Beer zijn kleintje mee de donkere nacht in en gaan ze samen kijken naar de volle maan.

Bijzonderheden: kan in huiskamer gespeeld worden. Bv verjaardagen.

Naar het gelijknamige prentenboek 'Welterusten Kleine Beer'. Auteur Martin Waddell en illustratrice Barbara Firth.
Leeftijd: vanaf 3 jaar en mensen met een verstandelijke beperking.
Duur: 20 minuten. De voorstelling kan in herhaling gaan.
Benodigd Speelvlak: grote (groepstafel)
Opbouwen: (met geluid): 0,5 uur, afbreken 0,5 uur
Afronding: Na de voorstelling is er voor iedereen een kleurplaat. Voor de jarige natuurlijk een cadeautje!
Aantal kinderen: max 50. Bij huiskamer ongeveer 10 kinderen
Prijs: Op aanvraag.
Benodigdheden: stroomvoorziening, zitplaatsen, grote (groeps) tafel.

Particuliere huiskamer voorstelling

Voor huiskamers binnen zorginstellingen, verenigingen, scholen, therapeutische groepen, Dag activiteitencentra, afdelingen gelden andere uitkoopsommen.

Kosten huiskamer voorstelling: € 80,- (btw vrijgesteld) € 120,- voor 2 voorstellingen op 1 dag op dezelfde locatie.

Hoe gaat het?
U organiseert de verjaardag / feestelijke aangelegenheid en publiek. Daarnaast voorziet u in zitplekken, grote groeps / eetkamer tafel en een stroomvoorziening. U draagt zorgt voor een binnen locatie (evt een overdekte locatie) AridaPoppenTheater verzorgt de voorstellingvoorstelling. De op / afbouwtijd van het decor duurt ong 30 – 40 min.


Tarieven alle prijzen zijn inclusief 6% BTW, een cadeautje voor de jarige Job of Jet en kleurplaten voor alle kinderen. Exclusief reiskosten. Er wordt gespeeld in de regio Achterhoek en Twente. Overige plaatsen in overleg.

  * Voorstelling Aye Aye Kapitein!

Er was eens… een kapitein die met zijn schip in een verschrikkelijke storm terecht kwam. De zee ging zo tekeer dat het schip in tweeën brak en verging met man en muis. Behalve de nog jonge Kapitein. Die wist zich te redden met behulp van een plank. Hij bleef drijven en spoelde aan op een onbewoond eiland. Op zoek naar eten en drinken kwam hij erachter dat er opdat eiland edelstenen aan de bomen groeiden i.p.v. vruchten. Geen eten, dan maar een dutje. Terwijl de Kapitein sliep kwam er bezoek van een mooie zeemeermin, die de Kapitein wakker maakte. Lange tijd leefden ze daar heel gelukkig tot de Kapitein iets wilde weten wat hij niet mocht weten. Zijn nieuwsgierigheid was te sterk en toen...... Aye, Aye, Kapitein!

Thema: Het thema is 'Zee' maar het is tevens een bewerking van een sprookje.
Leeftijd: 4 tot 10 jaar.
Duur: ong. 60 min. De voorstelling kan in herhaling gaan.
Benodigde Speelruimte: 4 bij 6 meter.
Afronding: Na de voorstelling wordt(voor wie het mag hebben) natuurlijk iets lekkers gedeeld en gesnoept. Voor de andere kinderen is er een kleurplaat.
Aantal kinderen: max 50
Mogelijkheid: Lesbrief
Opbouw- /afbouwtijd: 1,5 uur.
Prijs: Op aanvraag.
Benodigdheden: stroomvoorziening, zitplaatsen


* Verteltheater (Kamisibai) Mama Kwijt / mogelijkheid workshop.

                                          

Aan de hand van het vertel theater (met vertelplaten en evt tafel poppen) wordt het verhaal 'Mama Kwijt' (naar het peuterboek van Chris Haughton) vertelt. Inhoud van het verhaal is gelijk aan het verhaal 'Oehoe ik wil naar mama toe" Dit is een veel gespeelde voorstelling. In deze voorstelling is een combinatie gemaakt van het vertel theater (Kamisibai) en de poppen (en attributen) uit de voorstelling. De kinderen krijgen vooraf in het verhaal een aantal platen te zien, waarna de poppen het verhaal uitspelen. De voorstelling wordt dus deels gesproken en deels met poppen gespeeld. Het verhaal is gebaseerd op het prentenboek ‘Mama kwijt’ van Chris Haughton. Voor de inhoud van het verhaal zie: voorstelling ‘Oehoe ik wil naar mama toe’. Ook in deze voorstelling wordt er gebruik gemaakt van muzikale ondersteuning. Natuurlijk wordt ook deze voorstelling afgesloten met een lekker koekje.

Leeftijd: vanaf 3 jaar
Duur : Ongeveer 30 min.
Benodigdheden: stroomvoorziening, zitplaatsen.
Geïnspireerd door het Prentenboek ‘Mama kwijt’ van het jaar 2012.
Auteur: Chris Haughton.

Mogelijkheid: Lesbrief
Workshop: Nadat ik wat kan vertellen over 'het maken van poppen' (soorten, materialen, decor, muziek) kunnen de kinderen a.d.h.v. bouwplaten (neem ik mee) de tafel poppen uit deze voorstelling van karton namaken en er kan eventueel met de zelf gemaakte poppen gespeeld worden. Hierbij kan ik ondersteuning / begeleiding bieden. Uiteraard kan het spelen ook op een ander moment in 'de klas / groep'

WORKSHOP / MEE DOE VOORSTELLING "OEHO! IK WIL NAAR MAMA TOE!

Gezien mijn achtergrond en huidige werkzaamheden heb ik nog steeds een passie om kennis door te geven en de creatieve ontplooiing bij deelnemers te stimuleren. In dit geval richt zich dat ook op het gebied van poppenspel. Het doorgeven van kennis en het ontplooien van de creatieve ontplooiing en het plezier staan voorop. Dit kan door middel van de ‘ Mee- doe voorstelling’ / workshop. Deze workshop is gebaseerd op de poppentheatervoorstelling ‘Oehoe, ik wil naar mama toe’ zoals AridaPoppenTheater deze in beheer heeft. De voorstelling wordt niet door haar zelf gespeeld maar door de deelnemers. Al dan niet in het decor van AridaPoppenTheater of Kamisibai (verteltheater). Poppen -, figuren - en objectentheater zijn prachtige vormen van theater. Voor kinderen is het bezoeken van een voorstelling al een feest maar het zelf maken van poppen en het spelen van een voorstelling is misschien nog wel boeiender. Poppentheater is heel veelzijdig; Bij het maken van een poppentheatervoorstelling komen kennis en vaardigheden uit zowel drama als beeldende vorming aan bod. Kinderen worden uitgedaagd tot het verzinnen / naspelen van verhalen, het maken van poppen en decors. Ook het samen spelen en improviseren en durven spelen met eigen gemaakte poppen komen in deze ‘mee – doe voorstelling’ aan bod.


(Kartonnen tafel poppen die gemaakt kunnen worden. Het spelen kan met dit verteltheater of in het decor 'Oehoe'.)


Opzet:

De mee - doevoorstelling van AridaPoppenTheater is, doordat deze aangepast wordt aan de groep, voor meerdere doelgroepen geschikt. Eerst worden de kartonnen figuren uit de voorstelling (Oehoe, naar het prentenboek ‘Mama kwijt’) gemaakt daarna spelen we met zijn allen het verhaal. Dit kan gewoon op een grote tafel, of in het professionele decor zoals AridaPoppenTheater deze voor haar voorstelling ‘Oehoe, ik wil naar mama toe’ gebruikt. De nadruk ligt op het plezier hebben, samenwerken, en durven spelen. Maar ook op een veilige omgeving en acceptatie..Tijdens de workshop dient er voldoende begeleiding aanwezig te zijn (en blijven).Nadat de deelnemers bekend zijn met het verhaal ‘Mama kwijt’ (vooraf gaand aan de workshop en tijdens de workshop kan het herhaald worden) maakt u met de deelnemers alle kartonnen figuren voor deze voorstelling. Zie hiervoor het document bouwplaten. Het is handig (als de voorstelling in het decor van AridaPoppenTheater gespeeld gaat worden) om het formaat van de figuren hierop een beetje aan te passen. De figuren kunnen voorafgaand aan de workshop of in aanwezigheid van AridaPoppenTheater gemaakt worden.Daarna zal Arida (evt na vertelling verhaal aan de hand van het prentenboek / vertelplaten) de spelers begeleiden bij het uitspelen van het script (verhaal). Het script betreft het verhaal zoals AridaPoppenTheater haar poppentheatervoorstelling speelt. Arida maakt de spelers bekend met het script zoals zij haar poppentheatervoorstelling speelt. Het is echter ook mogelijk om het verhaal gelijk aan het prentenboek na te spelen, alleen zal er dan geen gebruik worden gemaakt van de liedjes (meebewegen etc) zoals AridaPoppenTheater deze in haar eigen voorstelling gebruikt. De liedjes komen dan ook niet in het eigenlijke verhaal ‘Mama kwijt’ voor. Arida kan in beide gevallen ter ondersteuning haar vertelplaten van het prentenboek ‘Mama kwijt’ (die in een Kamishibai passen) meenemen. Om het helemaal ‘echt’ te maken, en het gevoel van theater te geven, stelt AridaPoppenTheater het professionele decor waarin zij haar voorstelling speelt ter beschikking. Vraag gerust naar het 'lesplan'.

  

Verteltheater (met platen)

Lesbrieven bij de verschillende voorstellingen.


Voorwaarden:
De voorwaarden zijn te downloaden onder de knop 'Voorwaarden'.